Bakstugan i Valinge stod som värd för hembygsföreningens företagsbesök. De tjugo intresserade deltagarna hälsades välkomna av entrepenörsparet Gun och Jan-Ove Johansson och bjöds seda på en intressant inblick i hur detta företag startat och expanderat.

Det var lång väg till Bakstugan i Valinge. Vägen var smal och slingrade sej genom ett vidunderligt vackert landskap.Vi var tjugo intresserade som samlades på den väl tilltagna parkeringsplatsen utanför företaget och vi hälsades välkomna av Bakstugans ägare Gun och Jan-Ove Johansson . Vi bjöds in i det lilla , med väl organiserade, bageriet och möttes genast av synen av frestande brödbullar i ”förpackningsrummet”. Vi fortsatte in i själva bageriet och fick där lyssna på hur bageriet startade (i mycket liten skala) och att förberedelsetiden varit mycket lång. Idén att starta ett bageri för glutenintoleranta hade fötts ur att en av döttrarna i familjen var överkänslig mot gluten och Gun och Jan-Ove tyckte att det fanns mycket dåligt utbud av bröd för dessa allergiker. Gun berättade att hon prövat och exprimenterat i flera år i det egna köket innan hon var nöjd med smak och konsistens på brödet.Vi lyssnare fick ny kunskap om att glutenfritt mjöl är mjöl där proteinmassan ”slungats bort” , att hemligheten med ett luftigt bröd var konsistensen på degen (så lite mjöl som möjligt), att känslan för degen ”sitter i händerna” och att det känns som ett riktigt kreativt arbete. Vi fick också veta hur mycket arbete som läggs ner på hygienkontroller, rengöring, städning, ventilation och utsug. Jan-Ove berättade om administrationen och logistiken omkring brödadministrationen, hur man förpackar, märker och fryser in. I början hade verksamheten expanderat mycket snabbt, men nu var man noga med att tillväxten skulle ske ”lagom” och att man behöll kontrollen över sin egen arbetstillvaro.

Efter berättande, diskussion, frågor och svar bjöds besökande sällskap på fika och smakprov på glutenfritt bröd. Vi lät oss väl smaka och njöt av de mycket goda brödbullarna, samtidigt som vi njöt av den otroligt vackra utsikten från paret Johanssons veranda.

Inga-Lill Österberg

Företagsbesök i Bakstugan