Hembygdsföreningens kulturbesök hos Kerstin Gustafsson var en upplevelse. Det var synd att inte fler tog chansen och att dela den och få ta del av Kerstins kunskaper, refktioner och ”textil-reseminnen”

När jag körde mot Trulsa gård i byn Måsarp regnade det över byn, men den nedgående kvällssolen från väster skapade en magnifik regnbåge, som ”landade” över Trulsa….och jag tänkte på skatten vid regnbågens fot……och en skatt var det, denna vackra gamla gård, kringbygd och med gammalt bevarat, pietetsfullt renoverat för ”moderna” behov. På gårdsplanen fanns ett vårdträd planterat – paradisäpple – helt i konsekvens med vad Kerstin skapat.

Vi fick lyssna till gårdens bakomhistoria, rekonstruerad ”så gott det gick”, vi fick ta del av berättelser om människor som bott här och om deras liv och hur dom levt och arbetat.

Att få titta på de olika rumsdelarna och deras funktion idag och ställa detta mot gamla dagars användningsområde var intressant – exempelvis; Kerstins vävatejé var den gamla ladugården, det gamla ”sädesmagasinet” var ett vackert gästrum, och allt det gamla bevarat ”om det var möjligt”.

Om detta finns att läsa i Länsmuséets årsbok 2005 ”Älskade hus”, i vilken Kerstin har skrivit så intressant om sitt renoveringsarbete.

Vi fick också ta del av Kerstins arbete då hon berättade om sin ”textilbakgrund”, om sin genom åren växande erfarenhet att skapa ulltyg från grunden; karda, spinna, sätta upp vävar, väva och skapa bilder. Kerstin gjorde också mycket intressanta jämförelser i olika tekniker från alla sina resor i världen. Speciellt häpnadsväckande var insikterna om ”ursprungsbefolkningars” kvinnokunnskaper avseende spinnings-och vävtekniker.

Kerstins textilkunskaper har också använts till konstnärligt bildskapande; runt omkring oss i ateljén hängde vacker textilkonst och flera frågor ställdes om hennes kompositioner.

Man samlades också intresserat runt de böcker som Kerstin producerat om konst och textiltekniker.

Jag är verkligen glad för att jag gjorde detta studiebesök, jag fick nya och spännande insikter.

Inga-Lill Österberg

Kulturbesök på Trulsa gård 20 september