Musiken, skönsången och proffsig ledare av dansen gör Bolseängen till midsommarfesternas midsommarfest – och allt fler sluter upp. I år kom närmare elvahundra…

Deltagarna välkomnas till den stora öppna, välklippta ängen som inramas av lummig grönska, det lilla sydgötiska huset – Bolsestugan – och en rosenträdgård. I entrén, stenmursöppningen, bjuder folkdräktsklädda Ulla-Stina (Lindbergsdräkten) och Ann-Marie (Värendsdräkten) barnen godispåsar ur rågade korgar. Där står också mjölkkannan som tackamt tar emot frivillig entréavgift. I år gick det också att swisha avgiften. Kannan fylldes i år med drygt fem tusen kronor. Imponerande!

Med påsar i hand tar barnen sikte på tältet med fiskdammen, tältet som vid starten rymmer över 300 leksaker, avpassade för barn i olika åldrar.

Äldre festdeltagare söker sig till lotteritältet och till årets nya attraktion, brödhjulet med stenugnsbakat från storugnen i Klasa hembygdsgårds brygghus.

När klockan slagit två, upphör all annan verksamhet, musikerna Per-Erik, Hans och Linnea spelar upp Gärdebylåten. Det är signalen till stångbärarna/-resarna och till de sex flickor som går före med de vackert bundna blomsterkransarna, att bära fram stången.

När den västklädda sextetten gjort sitt och tågat ut är spelet Lottis. Hon bjuder till dans och vips står hundratals i tre, ibland fyra, stora ringar runt den resliga, friskt gröna och blomdoftande midsommarsymbolen. Och det dansas med liv och lust.

Vid halvtid tar Marika, Mia, Linnéa och Martin över och bjuder på ett högklassigt sångprogram, bl a två stycken ur Kristina från Duvemåla. Publiken är hänförd. Applåderna klarar lätt konkurrensen med åskan som mullrar långt där borta.

Nere vid den lilla stugan med det unika tångtaket, sitter riksspeleman Lars-Henric och hans Julia och bjuder på folkmusik. Inne i stugan tar Ewy och Bodil emot och berättar. Men, säger Ewy, det är så mycket folk att vi inte riktigt hinner med att berätta historien. Vi inriktar oss på att svara på frågor och hälsar dom välkomna de onsdagskvällar i sommar när vi har öppet hus.

Detta är midsommar på Bolse… Just det, det kom inget regn i år heller.

Midsommar på Bolseängen 2016