Märkligt att inte en enda droppe regn fallit på festdeltagarna sedan 1982. Det var det året festen flyttades från en regnig midsommarafton till en solig midsommardag. Ett märkligt klokt beslut!

Märkligt detta med danslusten och glädjen över att få vara med i svängen. I vanliga fall brukar lekledare truga och krusa för att få ihop en enda ring. På Bolseängen räcker det att Lotti bjuder in en enda gång – vips står tre, eller till och med fyra, ringar unga och gamla och väntar på att Per-Erik, Hans och Lars-Erik ska stämma upp i en känd dansvisa för att skapa en böljande rörelse i gemenskap.

I pausen, när de dansande får vila, bjuder Martin Olsson på ett sång- och musikprogram. Han har medverkat tidigare och blev då så populär att man önskat få höra honom igen.
Alltså: på mångas begäran.

Och visst är det angenämt märkligt att festen lockar så många att vara med. Förförra året var troligen rekord med kanske 800 besökare. Det tror i alla fall Roland som i alla år haft hand om parkeringen. ”Så här många bilar har det aldrig varit tidigare”, sa han då.

Bolseängen är också högtid. Damerna klädda i sockendräkter länkar en tradition i bygden och samma känsla förmedlas när de grånande herrarna bär fram midsommarstången och framför dem bär några barn de blomsterklädda ringarna. Är det så att Bolseängen kan ta upp konkurrensen – i grenarna glädje, engagemang och högtid – med festerna runt Siljan; de svenskaste svenska. Svårt att säga, men för något år sedan kom en kulla fram till Lotti efteråt. Hon sa: ”Vilken härlig fest, vilken stil. Klart i klass med Dalarna, kanske till och med bättre.”

På märkligt vänliga Bolseängen är vi tacksamma att Ni lägger frivillig entré i mjölkkannan som placerats rakt framför ”leahålet” i stenmuren, i direkt anslutning till de sockenklädda damerna som välvilligt delar ut godispåsar till barnen. Här citerar vi gärna Lennart Larsson i Bygdespelet: ”Men, men undvik att lägga slantar, dom skramlar så räligt. Nej, stoppa ner sedlar, gärna stora, dom faller så ljudlöst och fint ner i kannan.”

Med godispåsarna i händerna brukar barnen bilda en lång kö till fiskdammen. Det kostar 20 kronor att fiska, men fångsten är ofta värd mer än så. Det förstår naturligtvis barnen som gärna köar både två och tre gånger.

Den litet äldre publiken –ungdomlig till sinnet, givetvis – ser till att lotterierna går åt som smöret i solskenet. Inte märkligt med tanke på de fina priserna som väntar på sina vinnare: hembakat bröd från stenugnen till Klasa, betonggjutningar, måltidsupplevelser m m.
Blomsterälskare köar med förkärlek vid Inga och Karl-Erics Blomsterhjul. Vackra pelargoner finner ständigt nya ägare.

Står Du där törstig efter allt dansandet, men med tom fikakorg. Lugn, vi har gott om Festis.
Säkert har vi glömt något i presentationen.
Javisst ja! Passa också på att göra ett besök i vackra gamla Bolsestugan, Hallands enda byggnad med tångtak (ålagräs). Där tar Evy och Bodil emot och berättar stugans historia.

Sist och slutligen.
Lindberga hembygdsförening hälsar Dej välkommen till 2014 års upplaga av Bolseängens midsommarfest 21 juni (midsommardagen) kl 14 – 16.

Midsommarfesten på Bolseängen i Trönninge är märklig – På flera sätt