För 30:e gången i rad gynnades hembygdsföreningens midsommarfirande vid Bolsestugan av strålande väder och uppskattningsvis cirka 800 festdeltagare.

Hembygdsföreningen har verkligen tumme med vädergudarna. Midsommardagens festligheter vid Bolsestugan har inte drabbats av regn sedan 1982 – på 30 år.

Festen ska börja klockan två är det sagt, men folk börjar välla in redan en halvtimme i förtid. Klockan två hälsar föreningens ordförande Bertil Bengtsson välkommen kort och kärnfullt. Musiken spelar upp en gånglåt och midsommarstången kommer ”vandrande”, framburen av ett antal män i vackra, folkdräktsinspirerade västar. Framför går två flickor i dräkter med blomsterkransarna. ”Detta var t o m bättre än vad de åstadkommer i Dalarna”, förklarade en dam efteråt.

Med stången på plats bjöd Lotti och musikerna alla att vara med och dansa de traditionella danserna. Gammal som ung skördade havre, snurrade runt i Karusellen, sov som björnen, gjorde raketen och många, många fler danslekar. Och så många dom var som ”böljade” runt stången. ”Det var fyra ringar mest hela tiden”, sade en nöjd Lotti.

Vid fiskdammen var det kö så gott som hela eftermiddagen. Påsarna på spöna vittjades på badmintonset, spel, barnböcker, sandhinkar och många andra leksaker. Och likadant var det vid ponnyridningen, ständig kö. Den lilla ponnyn fick efter en jobbig eftermiddag välbehövlig vila i stallet hemma på Olasgård i Valinge.

Barbro Björling, chef för hembygdsföreningens midsommarkommitté, var naturligtvis nöjd med eftermiddagen: ”Men du ska veta att en sådan här fest ordnar sig inte av sig själv. Det är många timmar av förberedelser och jag är glad över det stora engagemang som medlemmarna i kommittén lägger ner. Vi är ett gott gäng.”

Men den stora frågan. Hur många besökare kom till festen på Bolseängen?

Den frågan är omöjlig att besvara. Kanske 600, kanske fler. Det spelar egentligen ingen roll, huvudsaken var att alla verkade ha det skönt och trivdes i dansen, kring lotterierna och runt fikakorgar på filtarna i gröngräset.

En sak vet vi med bestämdhet; allt som vi bjöd ut – lotterierna, pelargonerna i blomsterhjulet, fiskdammen – allt tog slut.

Tack för en solig, fantastisk eftermiddag!

/Bertil Karlsson

Vi vill tacka alla som frivilligt ställde upp och ordnade med denna midsommarfest i det härliga sommarvädret: Barbro och Sivert Björling, Ulla-Stina och Hans Benjaminsson (+ ett flertal familjemedlemmar), Lotti Benjaminsson och Marika Svensson (+ de tre musikanterna), Ulla, Lennart och Elinore Johansson, Inga och Karl-Eric Carlsson (+ 2 barnbarn), Lizzie och Gert Karlsson, Gösta Olsson och Sonja Abrahamsson, Roland Eliasson, Stig Carlsson, Gudrun och Leif Johansson, Vivianne och Bernt Samuelsson, Göran, Susanne och Ida Lagerstedt, Viktoria Bengtsson, Bertil Bengtsson, Evy Rosengren, Bodil Henningsson, Ylva Stenström, Majvi Semborn och Bertil Karlsson.

Midsommarfirandet 2012