Som vanligt har hembygdsgården hållit öppet onsdagskvällarna från veckan efter midsommar och avslutat säsongen med öppna hembygdsgårdars dag i början på augusti. Trädgården runt Klasa är praktfull och vacker med sina gammeldags perenner , blom – och färgrikedomen gör gott för ögat och själen. Många besökare slår sej ner vid trädgårdsborden för att dricka kaffe med dopp. De första onsdagarna hade inte vädret med sej och besökarna var få, men resterande ”öppet-dagar” var riktigt fina sommarkvällar och det var rusch i kaffestugan.

Utställningen på Klasa hade detta år tema korsstygnsbroderier. Hallands Nyheter besökte Klasa och gjorde ett reportage om denna mycket sevärda utställning och Klasas alla utställningsgäster gladdes, njöt, drabbades av nostalgi och uppskattade jul – påsk – midsommar – kalas – och lakansbroderier från nu och då. Såg ni vaggan med baby-lakansbroderierna ? Man kan bara föreställa sej hur mycket kärlek som fanns i ett hjärta vid dom broderi-stunderna!

Vävstugan har ochså varit öppen och besökarna har här kunnat se och lära sej av väverskor och spinnerskor. Det ser lätt ut……..men det är det inte, och damerna som kardar, spinner och väver har lång erfarenhet och god skicklighet. Spontan underhållning i vävstuga och trädgård uppskattas ! Tack för fiolmusik!
Bigården har bemannats av biodlarföreningens medlemmar, som hjälpt och givit goda råd till biodlarintresserade. Man ordnade också en poängpromenad på öppna hembygdsgårdars dag. Resultatet är för undertecknad okänt.

Ett nytt inslag för året var gissningstävlingn ”redskap/verktyg från förr” Den var inte lätt och förslagen har varit många. Den första onsdagens verktyg finns inte svar på. Någon som vet?
För nyfikna och intresserade ”gissare”….här kommer svaren. (Se också bild!)
-26 juni: vem vet? Gissningar har varit klappträ till tvätt, repslagning, replöpare, något till väv
– 3 juli……ål-ljuster
10 juli……skräddartång för håltagning/knapphål/läder
17 juli…….till tillverkning av gevärskulor (rotykulor)
24 juli……torvkniv

Sommaren på Klasa går fort och många av våra besökare och gäster återkommer år efter år, vilket gläder oss. Välkomna åter!

för LHF i-l. ö.

SOMMAR PÅ KLASA………..