Klasa hembygdsgård heter egentligen Sven Jönsgård men kallas allmänt för Klasa. De sista fast boende på gården var Alvina och Gustav Berntsson. Efter Gustav och Alvina gått bort ärvde 1989 Gustavs brorson Bertil Berntsson gården då de inte hade några egna barn.

De sista åren hade manhuset stått obebott och då hus om står oanvända inte mår så bra beslöt Bertil att låta hembygdsföreningen disponera manhuset, brygghuset, hönshuset och redskapsboden mot att föreningen skötte dessa. Föreningen skötte sedan tidigare skvaltkvarnen som ligger i anslutning till trädgården. I manhuset fanns allt kvar som Alvina lämnade det av husgeråd, textilier och möbler.

Hembygdsföreningens medlemmar började med att gå igenom och märka alla saker, skriva inventarielistor, måla samt röja träd och buskar i trädgården. Det jobbades många timmar av medlemmarna. Men bara ett år varade glädjen då manhuset den 29 oktober 1991 brann och blev totalförstört. Alla inventarier utan några få saker brann upp.

Föreningen var åter hemlös men efter bara ett par veckor började styrelsen, med sin dåvarande ordförande Thure Andersson i spetsen, fundera över om det skulle vara möjligt att flytta något annat gammalt hus till Klasa. Platsen var ju så vacker och ligger mitt i föreningens verksamhetsområde. Efter att funderat på olika hus bestämde sig styrelsen till sist att Swes i Attorp skulle passa bra. Ägaren Gösta Bengtsson skänkte därmed sin gamla hallandslänga till hembygdsföreningen.

Ett stort arbete påbörjades då det gamla huset först delades i två delar innan det den 6 juni 1992 flyttades till Klasa. Drygt 3000 frivilliga arbetstimmar hade lagts ned av föreningens medlemmar när invigningen hölls den 6 juni 1993, på dagen ett år efter flytten.

Föreningen äger numera tomten och husen efter att Bertil Berntsson sålt tomt och kvarvarande hus till hembygdsföreningen för en krona. Möbler är i de flesta fall skänkta av medlemmar, några köpta på auktion eller pingstkyrkans second hand.

För visning, kontakta: Britt-Inger Andersson Tel.0340-62 01 48, mobil. 070-534 76 35

För uthyrning, kontakta: Christina Carlsson Tel. 0340-32115

Koordinater: RT 90: x 6343404, y 1289384